Jdi na obsah Jdi na menu
 

Velikonoce se ZUŠ

Týden před Zeleným čtvrtkem se v Domě s pečovatelskou službou konala další Tvůrčí dílna seniorů a dětí z výtvarného ateliéru Základní umělecké školy. Tentokrát byla věnována velikonočnímu malování, a to voskovému malování vajec včelím voskem. Povídalo se o historii malby kraslic a soutěžilo se o nejkrásnější kraslici malovanou jak seniory, tak juniory.

Všichni účastníci výtvarné soutěže malovali kraslice opravdu pěkně, moc se snažili. Na výherce totiž čekala odměna, a ne ledajaká. Hotové kraslice dostaly jmenovku složenou tak, aby nebylo vidět, kdo ji maloval. Patrné bylo jen rozdělení kraslic na seniorské a juniorské. Výtvarná komise ve složení Míša Šlesingerová a Jana Nováková (za velké žákyně), Mirek Strejček za DPS, pan redaktor Informačního listu za hosty a paní učitelka Hana Bláhová za ZUŠ měla před sebou nelehký úkol. Nicméně rozhodla, že:

1. cenu seniorské malérečky z DPS získala paní Ing. Svatava Preislerová, druhou pak paní Kristýna Vaňková,

1. cenu juniorské malérečky ze ZUŠ získala Beata Bednářová, druhou pak Klára Cenková.

Gratulaci od poroty najednou přerušil podivný zvuk, vycházející z místnosti vedle jídelny. Každý se ptal, co se děje? To Mirek Strejček přinášel utajovanou první cenu – krásnou živou černou slepičku – a předal ji vítězce, paní Svatavě. Mirek pro tuto příležitost přivezl slepičku až z Rudné. A byl to skvělý nápad. Slepička, modelka a herečka, pózovala na stole a dávala všem najevo, jak je krásná, elegantní a hrdá. S úžasným klidem pak sledovala další malování. Pro mne, která jsem slepičku držela na ruce, cítila nádherné hebké peří a mohla je hladit, to byl krásný zážitek. A nejen pro mne, byla odměnou pro všechny. Vnesla radost a úsměv do tváří všech, a především paní Svatavy.

Budeme na slepičku, která se opět vrátí ke svému chovateli, vzpomínat jako na ten pravý symbol velikonočních svátků.

 

Za výtvarný ateliér ZUŠ Hana Bláhová