Jdi na obsah Jdi na menu
 

Kondiční cvičení

V Domě s pečovatelskou službou na Vrážské ulici je pro seniory připravena zajímavá akce. Fyzioterapeutka Pavla Johnsonová tu každé úterý od 9.30 do 10.30 v kroužku zájemců procvičuje jejich paměť a kondici a formou společenských her procvičuje i vnímání těla. Všichni se při tom dobře baví.

 

 Průběh zajímavě strávené hodiny popsala sama paní Pavla:

 

Při kondičním cvičení procvičujeme všechny klouby těla. Ramena, ruce, hlavu,trup i nohy. Poté formou společenské hry procvičujeme vnímání těla. Říkám tomu tichá pošta. Někdo z přítomných pošle nějaký signál, třeba stisk ruky, který ostatní mají poslat dál. Zlepšuje to vnímání toho dotyku. Zjišťujeme tak, zda jsme schopni dotyk cítit, neboť tato schopnost se může u starších lidí, kteří žijí sami a nejsou v kontaktu s jinými lidmi, s věkem zhoršovat.

Člověk dotyk potřebuje. Pohladit něco živého, třeba i zvířátko, zlepšuje vnímání dotyku a dělá lidem dobře nejen po psychické stránce. Takové pohlazení upravuje i celkově zdravotní stav, například snižuje krevní tlak.

Cvičení na paměť začínáme tím, že někdo z kroužku řekne slovo, další toto slovo zopakuje a přidá další a tak dále. Nejenže tím cvičíme paměť, ale dost se přitom i zasmějeme. Vedle toho si někdy i zazpíváme a zkusíme jednoduché tanečky.

 

Zájemci o cvičení jsou vítáni

 

Na úterní hodinu chodí cvičit lidé z Domu s pečovatelskou službou i denního stacionáře. Zájem je poměrně značný. Zváni jsou však i zájemci z řad seniorů, kteří bydlí mimo DPS. Cvičit se bude až do léta.