Jdi na obsah Jdi na menu
 

MEZINÁRODNÍ BENECKO 2017

V první polovině června uspořádal odbor Dům s pečovatelskou službou již tradiční 9 denní pobyt na Benecku pro seniory nejen z Domu pečovatelskou službou. Letošní pobyt byl tématicky v duchu mezinárodním a navštívili jsme krásná místa v Polsku a Německu. Senioři v rámci pobytu navštívili město Jelenia Góra, Sklářskou Porubu, kde byla možnost vyjet lanovkou na Szrenicu, historickým autobusem a parním vlakem zavítali do města Oybin v Německu.

V okolí Benecka jsme projeli Pec pod Sněžkou vyhlídkovým vláčkem a navštívili jsme Dvoračky, kde jsme navštívili Huťský vodopád. Na konci pobytu jsme zavítali na základnu horské služby a na Benecku na rozhlednu Žalý a další krásná místa. Část odvážných seniorů se vydala i na Zlaté návrší, kde bylo pouze 5 stupňů a v podstatě nulová viditelnost. V podvečerních hodinách jsme na penzionu opékali buřty, grilovali, hráli bowling či petangúe. Na závěrečný večer byl připraven karneval s živou hudbou, kdy se všichni senioři převlékli do mezinárodních kostýmů. Poděkování patří majitelům penzionu Holubec při organizaci a městu Černošice za finanční podporu.

                          foto-benecko-2017.jpg


PŘEDVÁNOČNÍ VÝLET DO NORIMBERKU

Odbor Dům s pečovatelskou službou uspořádal dne 15. prosince 2016 tradiční předvánoční výlet pro seniory. Náš výlet byl tentokrát do města Norimberku v Německu, kde jsme navštívili historické centrum města. Pro výlet jsme měli zajištěného průvodce, který nám cestou sdělí informace o městě a dále s námi udělal informační procházku po historických památkách.

15419690_1302858456412327_917254002826796694_o.jpg

 


TURISTICKÝ VÝLET DO Solvayových lomů

Odbor Dům s pečovatelskou službou pořádal turistický výlet, který se uskutečnil v úterý dne 16.8.2016 do Solvayových lomů a do Svatého Jana pod Skalou. Trasa výletu byla naplánována z Bubovic do Solvayových lomů, kde jsme navštívili muzeum, štolu a vyhlídkový vláček. Náš výlet dále  pokračoval na vyhlídkové místo do Svatého Jana pod Skalou. Celková trasa našeho výletu činila 4 km. Cestou jsme opekáli buřtíky na místním ohništi a jako parta jsme se drželi při sobě, jelikož pruhované trička nám prostě slušela laugh

foto-dps.jpg


POHÁDKOVÉ BENECKO

Na začátku června 2016 uspořádal odbor Dům s pečovatelskou službou 9ti denní pobyt na Benecku pro seniory nejen z Domu pečovatelskou službou. Letošní pobyt byl tématicky v duchu pohádkovém a navštívili jsme několik krásných míst, které tématicky mají něco společného s pohádkou. Senioři navštívili výrobnu hraček Albrechticích, Bozkovské dolomitové jeskyně, Adršpašské skalní město, Malou Úpu, zámek Sychrov, pivovar Svijany, podvečerní safari, základnu horské služby na Benecku, rozhlednu Žalý a další krásná místa. V podvečerních hodinách jsme na pensionu opékali buřty, grilovali, hráli Bowling či petangúe. Na závěrečný večer byl připraven karneval s živou hudbou, kdy se všichni senioři převlékli do pohádkových postaviček. Poděkování patří pensionu Holubec při organizaci a městu Černošice za finanční podporu.

hory-2016.jpg


ŽITAVA a ZHOŘELEC

V polovině adventu odbor Dům s pečovatelskou službou uspořádal celodenní zahraniční výlet pro seniory a to tentokrát do města Zittau a Görlitz v Německu. Senioři měli dopoledne možnost navštívit historické centrum města Zittau a odpoledne město Görlitz s následnou prohlídkou vánočních trhů v historickém centru města. Po celou dobu výletu nám byla k dispozici průvodkyně, která nás provedla historickým centrem obou měst.

Většina z nás si prohlídla místní trhy, kde ochutnala místní speciality, mezi které patřila klobása, svařené víno a další dobroty. Po návštěvě vánočních trhů jsme navštívili místní kavárny a obchodní centra, kde většina z nás propadla v nakupování vánočních dárků.

                      12.jpg


SVÁTEČNÍ BENECKO

Na konci října roku 2015 uspořádál Dům s pečovatelskou službou prodloužený víkend na horách na svátečním stylu. První den čekal na seniory silvestr plný zábavy, druhý den Štedrý den, kde jsme navštívili Krkonošské muzeum řemesel a výrobu vánočních ozdob. Nesměla samozřejmě chybět štědrovečerní večeře, stromeček a dárky. 1. sváteční den jsme zavítali na prohlídku zámku Hrubý Horozec, prohlídku D. Statku a večer nás čekal turnaj bowlingu. Poslední den byl pro nás Nový rok, nechyběl novoroční projev ani pravá novoroční procházka, která byla až na chatu Tereza, kde nás čekal novoroční oběd.

12185154_1002556926442483_5750201081890322011_o.jpg

 


VÍDEŇ

První letošní jednodenní výlet roku 2015 pro seniory pořádaný odborem Dům s pečovatelskou službou se uskutečnil netradičně do zahraničí a to konkrétně do Vídně. Zájem ze strany seniorů byl jako v předchozích letech veliký, proto autobus o kapacitě 50 osob byl obsazen do posledního místa. Cestou do Rakouska nám průvodce sdělil několik informací o historii Vídně. V samotné Vídni pak byla zajištěna okružní jízda centrem města s podrobným popisem historických budov. Po okružní jízdě byla možnost s průvodcem navštívit některá historická místa (např. Vídeňskou státní operu, kostel sv. Karla Boromejského a další) v centru města a následně byla možnost zavítat do místních obchodů, což využilo několik seniorů. Při zpáteční cestě nás bohužel postihla technická závada na autobuse, která náš návrat posunula až na 23 hodinu. Poděkování tímto patří městu Černošice za finanční podporu při pořádání tohoto výletu.

Malá glosa k výletu černošických důchodců dne 16.6.2015 do Vídně. Výborná nálada, řada nádherných historických staveb, ochotný a milý průvodce. Vše výborně zorganizováno. Velké díky organizátorům p. Strejčkovi a pí. Miškové. Eliška Stumpfová., Mokropeská 1541, Černošice.“

                      viden.jpg


RETRO BENECKO 2015

Tradičně každý rok pořádá odbor Dům s pečovatelskou službou pobyt pro seniory na horách. Pro tento rok, jsme připravili netradiční retro pobyt, který se uskutečnil ve stylu 70.let. Pro všechny byla připravena soutěž, která probíhala po celý pobyt a cílem bylo najít podle indicií náš hledaný rok 1975, což se nakonec všem seniorům podařilo. A co jsme zažili? Čekala na nás projížďka historickým autobusem Škoda 706 RTO do Harrachova, projížďka historickou tramvají Bolera v centru Liberce a vyhlídková jízda vláčkem po Harrachově. Navštívili jsme však i sklárnu Novosad v Harrachově, Mumlavské vodopády, Harrachovské můstky, ZOO v Liberci, Ještěd, centrum Vrchlabí, pramen Labe, Labskou boudu, Zlaté návrší, rozhlednu Žalý a samozřejmě i okolí Benecka. V ranních hodinách nás čekala na terase pensionu rozcvička dle dobového záznamu z roku 1975. Ve večerních hodinách byl na pensionu, připraven program v podobě grilování, opékání buřtů, živé hudby, ohňostroje, bowlingu a společenských her.

Na závěr za všechny seniory děkujeme městu Černošice za finanční podporu při této akci a majitelům pensionu Holubec za pomoc při organizaci programu pro seniory.

retro-benecko.jpg


LINZ

V polovině adventu r.2014 odbor Dům s pečovatelskou službou uspořádal již třetí celodenní zahraniční výlet pro seniory a to tentokrát do města Linz v Rakousku. Zájem o tento výlet jako v minulých letech byl opravdu veliký, a proto autobus pro 50 osob byl zaplněn do posledního místa. Senioři měli možnost navštívit historické centrum města s následnou prohlídkou vánočních trhů v historickém centru města. Procházkou kolem Dunaje skupina zavítala na hlavní náměstí a následně k dalším památkám, mezi které patřil Jezuitský kostel, Stará radnice Nový chrám a další. Většina z nás si po návštěvě těchto budov prohlídla místní trhy, kde ochutnala místní speciality, mezi které patřila klobása, svařené víno a další dobroty. Po návštěvě vánočních trhů jsme navštívili místní kavárny a obchodní centra, kde většina z nás propadla v nakupování vánočních dárků. Tento projekt byl realizován s přispěním Středočeské kraje.

 

linz.jpg

 


BENECKO 2014

Odbor Dům s pečovatelskou službou pro tento rok zorganizoval týdenní pobyt pro seniory na horách. Náš cíl bylo opět Benecko, kde jsme byli ubytovaní v rodinném pensionu Holubec, kde pro nás zdarma připravili nemalé pohoštění jako v loňském roce. Počasí nám velice přálo a tak bylo možné uskutečnit několik výletů a zážitkových programů. Senioři se první den vydali na Lufťákovu stezku až ke zřícenině Štěpanického hradu a na večer zavítali na Večerní safari do Dvora Králového. Další den nechyběla návštěva areálu v Pěnčíně, kde byl připraven vyhlídkový vláček na Černou Studnici se zastávkou v Krásné. Další den nesměl chybět tradiční výstup na rozhlednu Žalý, Rovinka a Špindlerův Mlýn. Posledním výletem byla Pec pod Sněžkou, kde jsme vyjeli novou lanovkou až nejvyšší horu ČR, Sněžku. Pro seniory byla připravena na pensionu i jiná zábava a to například živá hudba, masáž, grilování, bowling, opékání buřtů, projížďka v historickém kočáře, horské káry a večerní karneval. Závěrem patří poděkování všem seniorům, kteří vytvořili příjemnou atmosféru po celou dobu pobytu a také majitelům pensionu Holubec.

 

 

img_3328.jpg

 


 

PARDUBICE

Dům s pečovatelskou službou uspořádal 11.6.2014 letošní první výlet do Pardubic, kde byla připravena pro seniory plavba parníkem. Na výlet se i přes vysoké letní teploty vypravilo bezmála 50 seniorů a výlet se opravdu vyvedl. Naše skupina se ihned po příjezdu přemístila na parník na kterém byla připravena tři středověká řemesla. Po vyplutí z plavební komory jsme pluli kolem soutoku s další pardubickou řekou Chrudimkou a poté volnou přírodou kolem chatových osad. Během plavby bylo z několika pohledů vidět Státní hrad Kunětická hora. Při plavbě si několik seniorů vlastnoručně vyrazilo pamětní mince s motivem Pardubic, někteří si také navlékli korálky a vyrobili přívěšek na krk.
Po plavbě jsme navštívili centrum města, kde většina zavítala na oběd. Dalším cílem byla Zelená brána a Východočeské muzeum na zámku v Pardubicích, kde náš celodenní výlet končil. Poděkování patří městu za finanční podporu pro uskuteční výletu.

 

img_3045--1280x960-.jpg

 

 


REGENSBURG

V polovině advetu odbor Dům s pečovatelskou službou uspořádal celodenní zahraniční výlet pro seniory a to tentokrát do Regensburgu. Zájem o tento výlet byl opravdu veliký, a proto autobus pro 50 osob byl zaplněn do posledního místa. Senioři měli možnost za doprovodu průvodkyně navštívit historické centrum města s následnou prohlídkou vánočních trhů v historickém centru města. V samotném Regensburgu jsme přešli přes Dunaj po právě rekonstruovaném Steinere Brücke (Kamenný most), který je nejstarší most v Evropě. Dále jsme došli do historického středu města, které je považováno za historický skvost. Navštívili jsme gotickou katedrálu sv. Petra, kde se v její blízkosti uskutečňují tradiční vánoční trhy a Römerturm, románskou kapličku sv. Jakuba. Většina z nás si po návštěvě těchto budov prohlídla místní trhy, kde ochutnala místní speciality, mezi které patřila klobása, svařené víno a další dobroty. Po návštěvě vánočních trhů jsme navštívili místní obchodní centra, kde většina z nás propadla v nakupování vánočních dárků.

 

 

img_2445.jpg

 


 

PODZIMNÍ BENECKO 2013

 

Odbor Dům s pečovatelskou službou tento rok již podruhé zorganizoval několikadenní výlet pro seniory na horách. Náš cíl bylo opět Benecko, kde jsme byli ubytovaní v rodinném pensionu Holubec, kde pro nás zdarma připravili nemalé pohoštění. Oproti jarnímu pobytu nám počasí velmi přálo a proto bylo možné navštívit například Horní Mísečky, Zlaté návrší, Labskou boudu, pramen Labe, Rovinka, rozhlednu Žalý, ale také absolvovat výlet lanovkou na Černou horu. Pro naše seniory byl na pensionu připraven doprovodný program v podobě živé hudby a každý večer byla k dispozici masérka. Nechyběl také oblíbený turnaj v bowlingu a večerní grilování masa a zeleniny. Skupinka odvážných seniorů se rozhodla shlédnout Krkonoše z ptačí perspektivy a absolvovala 30-ti min. vyhlídkový let z Vrchlabského letiště. Na příští rok se seniory plánujeme týdenní pobyt, tentokrát pro změnu v letních měsících.

 

 

img_2097.jpg

 

 


 

KARLOVY VARY

Dne 11. června 2013 pořádal odbor DPS první letošní výlet, tentokrát do Karlových Varů. I přestože se někteří objednaní účastníci zájezdu museli omluvit z důvodu povodní, byl autobus plně obsazen. Sluníčko a příjemné teploty nás po dlouhé době provázelo celý den a tak připravené deštníky jsme nemuseli použít. Naše prohlídka Karlových Varů začala výstupem a prohlídkou vyhlídky Diana, kde se nachází i rozledna. Část účastníků výletu použila k výstupu výtah a část se dokonce pustila do výstupu pěšky. Cestu zpět jsme již absolvovali pěšky, někteří i lanovkou se zastávkou u pomníku Petra Velikého a samozřejmě i návštěvou vyhlídky Jelení skok. Poté jsme již sestoupili na kolonádu, kterou jsme si příjemnou procházkou prošli, občerstvili se vynikající zmrzlinou a mnozí si dopřáli i dobrou kávičku. Samozřejmě nesměla chybět ochutnávka místních pramenů na kolonádách.
Rádi bychom touto cestou tlumočili poděkování seniorů Městu Černošice za financování tohoto zájezdu.

 

img_0929.jpg

 


BENECKO - 4 denní výlet

Na přelomu května a června uspořádal odbor Dům s pečovatelskou službou čtyřdenní pobyt v Benecku o kterých se říká, že jsou vzdušnými lázněmi Krkonoš. Vzhledem k naší 17-ti členné skupině jsme obsadili celý rodinný penzion Holubec a odtud jsme pořádali výlety po okolí. Navštívili jsme výrobu vánočních ozdob v Poniklé, dolomitové Bozkovské jeskyně, rozhlednu Žalý – ze které byl krásný výhled, farmu Hucul na Janově hoře – zde chovají zvláštní druh skotu a krkonošských koní, restauraci a rozcestí Rovinka – s výtečnými domácími knedlíky plněnými borůvkami, město Špindlerův Mlýn a jeho přehradu a nakonec muzeum ve Vrchlabí. Večer jsme si zahráli bowling v místní herně, další večer jsme si zahráli společenské hry v jídelně penzionu a nechybělo ani grilování masa. Někteří účastníci pobytu vyhráli let vyhlídkovým letadlem (3 osoby), bohužel se díky nevlídnému počasí let přesunul na jindy. Počasí nám ale nezkazilo radost z pobytu a neubralo na kráse místu kde jsme se nacházeli. Již v této připravujeme podzimní Benecko, které se uskuteční na začátku října. Video z pobytu naleznete zde.

 

img_0718.jpg

 


 

VÁNOČNÍ DRÁŽĎANY

V polovině adventu 2012 odbor Dům s pečovatelskou službou uspořádal zahraniční výlet pro seniory do Drážďan. V mrazivém, ale krásném počasí jsme měli možnost za doprovodu průvodce navštívit historické centrum města s následnou prohlídkou vánočních trhů na náměstí Altmarkt. Od průvodce jsme se dozvěděli, že ve městě vznikla řada barokních budov, které svým rozsahem a významem přesahovaly význam Drážďan jako metropole Saska. Mezi nejvýznamnějšími například Zwinger (barokní přestavení opevnění kurfiřtského paláce), Taschenbergpalais, římskokatolická katedrála Nejsvětější Trojice známá jako Hofkirche, Saská státní opera Semperoper a ojedinělý protestantský kostel Frauenkirche.Většina z nás si po návštěvě těchto budov prohlídla místní trhy, kde ochutnala místní speciality. Po návštěvě vánočních trhů jsme navštívili obchodní centra, kde většina z nás propadla v nakupování vánočních dárků.

 

dsc06620.jpg

 


BENECKO - první vícedenní výlet

Místo pobytu : Benecko (21.9. - 23.9.2012)

Ubytování: penzion Holubec

Navštívené místa: Rozledna Žalý, sklárna a muzeum Harrachov, Bowling Benecko, Rovinka, Janova hora - farma, Špindlerův mlýn - centrum, bobová dráha, Benecko

 

dsc06379.jpg

 


JIHLAVA A PELHŘIMOV

Dne 19.9.2012 pořádal odbor Dům s pečovatelskou službou tradiční podzimní výlet, tentokrát do jihlavské zoologické zahrady a Pelhřimova. Po příjezdu k ZOO na nás čekal výletní vláček, kterým jsme se dopravili do spodní části ZOO. Po hodinové prohlídce nás vláček dovezl zpět ke vstupu do ZOO odkud jsme se vydali na delaké náměstí. Zde většina z nás poobědvala a prohlídla si historické náměstí. Po 14. hodině jsme již odjížděli do nedalekého Pelhřimova, kde většina navštívila místní cukrárnu, náměstí a ti zdatnější i vyhlídkovou věž a pomník místního krematória. Dále už nás čekala pouze cesta do Černošic.

 

dsc06282.jpg

 


BEROUN - trhy

Další výlet, který pořádal odbor Dům s pečovatelskou službou pro klienty DPS, byl do nedalekého Berouna na místní trhy. Výlet se uskutečnil 6. června 2012 pro 8 seniorů. Výlet se vydařil i díky příznivému počasí, které nás provázelo celý den. Nákup čerstvé zeleniny a dalších potřebných věcí vykouzlil seniorům úsměv na tváři po celý zbytek dne. Po dostatečně dlouhé procházce mezi stánky jsme navštívili místní medvědárium, kde jsme se pokochali pohledem na medvědy Vojtu, Kubu a Matěje. Po malém odpočinku u kávy a palačinky následovala cesta zpět domů.

 

dsc05769.jpg

 

 


 

TÁBOR A PÍSEK

První výlet roku 2012, který pořádal odbor Dům s pečovatelskou službou pro klienty DPS a seniory z města Černošic se uskutečnil dne 31. května. Po odjezdu z Černošic následovala příjemná cesta krásnou krajinou až do města Tábor. Zde skupina 45 seniorů zavítala do historického centra města, někteří navštívili radniční věž a věž Kotnov, několik seniorů zavítalo do strašidelného podzemí a ti co mají rádi floru zavítali do botanické zahrady. Po dobrém obědě nás čekala cesta do nedalekého Písku. Po příjezdu do Písku jsme navštívili nejstarší kamenný most a závítali jsme do cukrárny, kde u dortíku a kávy jsme si vyměnili zážitky z Tábora. Již tradičně každý účastník výletu obržel informační letáček.

 

 

img_1545.jpg

 

 


 

LIBIŠ - setkání seniorů a přátel FCH Neratovice


3. května 2012 se uskutečnilo 5.setkání seniorů v Libiši u Neratovic. Setkání pořádá Farní Charita Neratovice a ani letos neopomenula pozvat naše seniory z pečovatelského domu na Vráži. V Libiši na nás čekalo malé pohoštění, vystoupení místních žáčků a také hudba k tanci a poslechu. Atmosféra byla velmi příjemná a konec výletu několik účastníků  zakončilo v místní restauraci....

 

dsc05640.jpg

 


 

VÁNOČNÍ PROJÍŽĎKA PRAHOU

V sobotu 10. prosince 2011 pořádal Dům s pečovatelskou službou ve spolupráci s nadací Život 90 Vánoční projížďku Prahou. Tento výlet byl zajištěn bezbariérovými autobusy MHD Praha. Náš výlet začal již tradičně od DPS a pokračovali jsme po trase okružní linky č. 415, kde přistoupili další senioři. Naše první zastávka byla na Vyšehradě, dále jsme pokračovali k Rudolfínu, poté na Pražský hrad a poslední zastávkou bylo Loretánské náměstí. Cestou zpět do Černošic, jsme viděli vánoční trhy na Andělu. Poděkování patří městu Černošice za úhradu dopravy.

 

dsc04768.jpg

 

 


 

LIBEREC A JABLONEC NAD NISOU

Na konci měsíce září (21.9.2011) jsme pro seniory z celého města uspořádali výlet do Liberce a Jablonce nad Nisou. Počasí nám opravdu přálo a tak nám nic nebránilo vyrazit na krásný výlet, kterého se zúčastnilo bezmála 50 seniorů. V autobuse byli všichni senioři vybaveni kromě svačin také letáčkem s informacemi o tom, co je tento den čeká. Jako první byla zastávka v městě Liberec a poté následovalo další krásné město Jablonec nad Nisou. Po příjezdu do Liberce jsme navštívili zoologickou zahradu, kde jsme mohli vidět velbloudy dvouhrbé, pandy červené, několik zástupců různých druhů opic, slony, zebry, žirafy, terarijní zvířata a různé druhy ptactva a největší chloubu této zoologické zahrady tygra bílého. Shlédli jsme také krmení tučňáků a lachtanů. Ti co nechtěli jít na zvířata navštívili místní botanickou zahradu ve které se nachází rozmanitá flora. Několik z nás také zavítalo tramvají do centra města, kde jsme navštívili místní radnici s vyhlídkovou věží. Po obědě v místní restauraci jsme vyjeli do Jablonce nad Nisou, kde většina seniorů navštívila náměstí a cukrárnu, obchůdek s Jabloneckou bižuterií, mincovnu atd. Protože každý výlet jednou zkončí i ten krásný, čekala  i nás dlouhá cesta do Černošic. Poděkování tímto patří městu Černošice za úhradu dopravy.

 

 

dsc04294.jpg

 


 

VLAŠIM A BENEŠOV

V pondělí 13. června pořádalo město Černošice již tradiční výlet pro seniory (viz informační letáček). Tentokrát se jednalo o návštěvu města Vlašim, kde jsme navštívili Záchrannou stanici pro živočichy se kterou již dva roky spolupracuje náš dům s pečovatelskou službou. Pro raněná a jinak handicapovaná zvířata sbíráme chleba, oblečení a staré noviny. V současné době probíhá rekonstrukce staré stanice a budují se zde nové expozice pro návštěvníky, zároveň probíhá výstavba stanice nové, která se nachází za obcí Vlašim u Kupsova mlýna. Prohlédli jsme si tedy jen kousek ze staré stanice a poslechli si o činnosti této organizace. Bylo nám také ukázáno mládě výra velkého – naší největší sovy, byli mu asi dva měsíce. Viděli jsme zde krkavce velké, racka chechtavého, lysku černou, rysa ostrovida, srnku Ejmi a mládě, kteří jsou ve stanici na trvalo neboť není možné jejich vypuštění zpět do přírody. Srnka Ejmi je náhradní maminkou pro mladé srnče, které se na návrat do přírody chystá v budoucnu. Tuto návštěvu bylo možné uskutečnit neboť jsme s sebou měli na výletě jednoho bývalého zaměstnance stanice, který výjimečně domluvil, že nám zaměstnanci stanice ukáží některé pacienty a seznámí nás s některými volně žijícími živočichy, které v přírodě potkáte jen za určitých podmínek. Po návštěvě záchranné stanice jsme se po skupinkách přemístili do jedinečného přírodně krajinářského parku doplněného množstvím romantických staveb. Někteří z nás si prohlédli Čínský pavilon, Starý hrad, Znosimskou bránu, Domašínskou brána, Vlašimskou bránu, zámek a nově zrekonstruované Žižkovo náměstí.

Dále jsme cestou zpět navštívili město Benešov, kde jsme poobědvali a prošli se po centru města.

Poděkování za krásný výlet, kterého se zúčastnilo bezmála 50 seniorů, patří městu Černošice za finanční podporu a také paní Jiřině Pomahačové za pomoc při organizování výletu.

 

dsc03434.jpg

 

 

 


RAKOVNÍK - výlet vlakem

22.dubna 2011 jsme uskutečnili první letošní výlet, který jsme pojali trošku netradičně. Náš výlet začal u autobusové zastavky na Vráži dále pokračoval vlakem, který nás dovezl do Berouna, zde byl připraven další spoj, který nás dovezl krásnou krajinou křivoklátska až do samotného Rakovníka. V Rakovníku jsme zhlédli krásné náměstí, místní věž a park. Po dobrém obědě a návštěvě palačinkárny nás čekala opět krásná cesta do Berouna, dále kolem hradu Karlštejn až do Černošic. 

  

dsc02966.jpg

 


 

BEROUN - trhy a medvědárium


Letošní rok již po druhé Dům s pečovatelskou službou z organizoval výlet, tentokrát jsme navštívili nedaleké město Beroun. Výlet jsme naplánovali pouze pro klienty DPS na středu 28.7.2010, kdy se na Husově náměstí konají tradiční trhy. Odjezd byl naplánován v dopoledních hodinách malým mikrobusem pro 11 osob. Na výlet se však přihlásilo více klientů, proto jsme jeli ještě doprovodným vozidlem. Cestou do Berouna jsme viděli krásný hrad Karlštejn a několik vesniček v údolí Berounky. Po příjezdu na Husovo náměstí byl tzv. rozchod a každý zavítal dle svého uvážení ke stánkům či do restaurace nebo do obchodů. Po procházce po náměstí nás mikrobus převezl na Městskou horu k medvědáriu. Zde již na nás čekal Kuba, Vojta a Matěj ze slavného večerníčku. Po krátké prohlídce na nás čekala cesta domů, která tentokrát vedla přes Loděnice, lom Amerika a Mořinu až k našemu domovu do DPS. Našeho výletu se zúčastnila i paní Rollová (97 let) z DPS, která je nejstarší obyvatelkou našeho domu a tímto jí patří náš obdiv.

 

Obrazek

 

 


                                                

ZOO CHLEBY A PODĚBRADY


16. června 2010 se konal celodenní výlet seniorů z DPS, Klubu důchodců, ČČK a ostatních seniorů z Černošic. Tentokrát jsme se vypravili do nejmenší ZOO v ČR ve vesničce Chleby a do lázeňského města Poděbrady. Výlet začal tradičně od DPS a cestou po černošicích jsme přibírali další účastníky výletu. Po cestě jsme rozdali všem výletníkům informační letáček k výletu a místům, které máme v plánu navštívit. Do ZOO jsme dorazili v 10.00hod, čekala na nás krásná zoologická zahrada, kde si bylo možno pohladit 8. měsíčního geparda, viz. foto. Po hodinové prohlídce nás pan řidič odvezl do Poděbrad, kde jsme mohli si prohlédnou kolonádu, zámek, či místní trhy. Většina však využila 2,5 hodinou pauzu k poobědvání či posezení v kavárničce. Počasí nám po celou dobu výletu velmi přálo a dodalo tak příjemnou atmosféru. Poděkování patří městu Černošice za financování dopravy...

 

Obrazek

 


                                                    

 LIBIŠ - SETKÁNÍ SENIORU


13. května 2010 se uskutečnilo již třetí setkání seniorů v Libiši u Neratovic. Setkání pořádá Farní Charita Neratovice a ani letos neopomenula pozvat naše seniory z pečovatelského domu na Vráži. V Libiši na nás čekalo malé pohoštění, vystoupení místních žáčků a také hudba k tanci a poslechu. Atmosféra byla velmi příjemná a konec výletu několik účastníků  zakončilo v místní restauraci....

 

Obrazek


 

 PRAHA - HOSTIVICE - ČERVENÝ ÚJEZD


3. června 2009 jsme opět uspořádali celodenní výlet a tentokrát do Prahy a hrad Červený Újezd. V Praze na nás čekala ve Střešovické vozovně historická tramvaj, která nás provezla historickým centrem viz. informační letáček. V obou vozech jsme měli zajištěnou průvodcovskou službu od PIS. Náš výlet dále pokračoval do Hostivic, kde si každý vybral něco dobrého k obědu a mohl navštívit i místní domov pro seniory. Další a poslední zastávkou byl hrad Červený újezd, kde si všichni zavítali do pěkného parčíku. Po kafíčku v hradní restauraci nás čekala pouze cesta domu....

 

Obrazek

 


 

BRDY A PŘÍBRAM

V dotazníku otištěném v občasníku č.2 si několik našich klientů přálo podniknout výlet menším vozidlem do blízkého okolí. Navrhli jsme trasu vedoucí z Černošic přes Podbrdy, Hostomice, Jince, Čenkov se zastavením v Příbrami, Dobříši, Mníšku pod Brdy. Mirek objednal minibus pro 13 přihlášených osob na 24.září 2008 a v 9.00 hod jsme vyjeli. Mnozí jsme si připadali jako na školním výletu, ale v opačném věkovém pořadí, kde místo dětí jsou senioři a místo učitelů naše milá mládež Alenka a Mirek. Obloha nevěštila sice slunečný den, ale naše nálada byla optimistická i humorná zvláště, když jsme se postupně dovídali, že náš účastník výletu pan Karnet má narozeniny. Brdské pohoří v pestrém podzimním zbarvení lesů, lemované těžkými mraky připomínalo spíše velehory dávných geologických hor.

Dojeli jsme do Příbrami a těšili se na prohlídku slavného poutního místa sv. Hora. Bohužel doprava soukromými vozidly nebyla povolena. Proto jsme se rozhodli navštívit první cukrárnu na pěší zóně, abychom se občerstvili kávou a dorty po "dlouhé cestě". Dále jsme se podle svých zájmů vydali na prohlídku obchodní sítě s cílem srovnávat nejen kvalitu, ale i cenu výrobků. Nejzajímavější bylo luxusní řeznictví a uzenářství, prodchnuté různými vůněmi včetně jitrnic a jelítek, které zaujali některé naše účastníky. Dokonce u jednoho muže se projevil zájem o textilní průmysl, šel si nechat vzít míru, čímž se poněkud zdržel a málem zmeškal náš odjezd. To již mrholení přecházelo v deštík. U kostela jsme se opět sešli s naším řidičem a pokračovali v cestě do Dobříše v naději, že se zastavíme u zámku. Rozlehlé náměstí nás přivítalo útulnou sokolskou restaurací a deštěm. Po dobrém obědě jsme zjistili, že kromě deště máme ještě prázdné přední kolo vozidla. Poměrně složitou výměnu kola jsme trávili různě např. i v herně s milou obsluhou. Při zpomalené jízdě kolem zámku s krásným parkem jsme si řekli, že výlet bude nutno opakovat. Následoval Mníšek pod Brdy, kde nezbylo nic jiného než objížďka náměstí s krásným kostelem a návrat přes Všenory domů za doprovodu vůně jitrnice našeho labužníka.

Přes nepřízeň počasí nás stále neopouštěl humor a dobrá nálada a věříme, že se příště vypravíme na nový výlet za příznivějších okolností. Všem se výlet líbil a děkujeme našemu městu za finanční spoluúčast i upomínkové pohlednice Příbrami a Dobříše.

 

Obrazek


 

DĚTENICE

 
Ve středu 11.června 2008 se uskutečnil výlet seniorů nejen z Domu s pečovatelskou službou do Dětenic. Než jsme opustili město autobus projel celými Černošicemi a řady obyvatel DPS doplnili ostatní senioři. Pro zkrácení dlouhé chvíle, dostal každý účastník informační letáček se stručným popisem cílů výletu. Po dvouhodinové cestě jsme dorazili do Dětenic, kde na nás čekal překrásný anglický park se vzácnými dřevinami a sochami, zámek, pivovar a zámecké stáje s holštýnskými koňmi. Jako první jsme absolvovali prohlídku zámku s objednanou průvodkyní. Při vstupu do zámku nás ohromil vstupní sál s loveckými trofejemi a zbraněmi Maltézských rytířů po stěnách a 5 unikátních lodních děl. Po hodinové prohlídce celého zámku jsme se přemístili k zámeckému pivovaru, kde jsme měli zajištěnou další prohlídku. Zde nás překvapila šenkýřka v dobovém kostýmu s trochu peprnějším slovníkem, nejprve nás to zarazilo, ale vzápětí jsme si uvědomili, že zde se napodobuje středověká mluva. Takže nejslušnější verzi otázky:“co si dáte k pití?“ dostanete ve verzi „Co chlastáš?“. Po prohlídce pivovaru jsme zavítali do středověké krčmy, kde jsme zažili pravou středověkou atmosféru a ochutnali pravé Dětenické pivo. Po celkové prohlídce Dětenického areálu jsme jeli do Mladé Boleslavi, kde většina seniorů zavítala do nějaké hospůdky na oběd, či do cukrárny na dortík. Navrátili jsme se spokojeni s krásným počasím a plni zážitků okolo 17 hod. do Černošic. Poděkování tímto patří městu Černošice za poskytnutí finanční hotovosti na dopravu a umožnění tak krásného výletu o který byl velký zájem.
 
 

Obrazek


 

 PRUHONICE

 Ve středu 9. května 2007 se uskutečnil zájezd seniorů z Domu s pečovatelskou službou i z města do Průhonic. Těšili jsme se, ale obávali jsme se počasí. Ale vyšlo to. Vedoucí zájezdu Mirek Strejček nám rozdal informační leták o kostelu, zámku a parku, navíc nás u brány v Průhonicích očekávala průvodkyně. Seznámila nás s historií zámku, pověděla nám o posledním majiteli a zakladateli parku v nynější podobě hraběti Silva-Tarouca a provedla nás nádvořím na terasu, odkud je krásný pohled na rybník s průzorem do parku. V parku, který je vrcholným krajinářským dílem v evropském měřítku, nás pak upozorňovala na vzácné dřeviny. V této době nabízí park svým návštěvníkům rozkvetlé rododendrony, azalky, kaliny a další kvetoucí keře v různých seskupeních hýřících barevností. Volná procházka po rovině a upravených cestách, podél potoka Botiče, rozkvetlé louky, zpěv ptáků, krásný čistý vzduch plný vůní z kvetoucích keřů a luk, dostatek laviček na chvilkové spočinutí. To je náš hlavní zážitek z tohoto odpoledne. Stačili jsme si ještě zakoupit různé sazenice a květiny v květinářství před bránou a u stánku se osvěžit. Vrátili jsme se spokojeni a děkujeme tímto městu, že finančně přispělo na dopravu a průvodce a podpořilo tak uskutečnění této akce.  

 

Obrazek