Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Veškeré plánované akce a fotografie z akcí naleznete na facebooku DPS - zde

Zde je stručný popis akcí za posledních 15 let:

Kavárna

Každé první středeční odpoledne je pro naše klienty v jídelně DPS (při hezkém počasí v zahradním altánku) připravena „kavárna“, ve které podáváme kávu, čaj a samozřejmě něco dobrého k zakousnutí. Zde pak pravidelně probíráme věci spojené s chodem pečovatelského domu. V kavárně také v předchozích  letech proběhlo několik zajímavých programů, např. sezení se strážníky městské policie na téma bezpečnost, pečení vánočního cukroví, grilování, setkání se zástupci města a mnoho dalších.

 

DSC00205.JPG


 

Hudební kavárna

Každou 3. středu v měsíci je pro naše klienty, ale i pro seniory z obce zpřístupněna naše kavárna, kde nám k poslechu a k tanci hraje známé lidové písničky pan Karel Mácha. Dveře kavárny se otevírají ve 14.00 hod. a pomalu se zavírájí po 16. hodině. Vstupné činí 30 Kč. Dále je možné si u našeho personálu objednat kávu či čaj. Těšíme se na Vás.

 

 

dsc05277.jpg

 


 

Bowling

Každou první středu v měsíci se náš tým z DPS vydá na cestu do Všenor, kde se odehrává po dobu 90 minut turnaj v Bowlingu. Po každé hře následuje posezení v příjemném prostředí místní restaurace.

 

dsc05438.jpg

/fotoalbum/2014/


 

Plavání

Dům s pečovatelskou službou nabízí všem seniorům  aktivitu v podobě relaxačního plavání v Berouně.  V aquaparku je možné využít 25 m dlouhý bazén, vířivku, páru, masážní lavice a další atrakce. Dvouhodinový pobyt v aquaparku se koná každou čtvrtou středu v měsíci s odjezdem od DPS.  Dopravu zdarma zajišťujeme.

 

 

1394.jpg

 


Práce s počítačem

V roce 2003 se začal úspěšně rozbíhat kurz pro seniory zaměřený na práci s počítačem a internetem v jídelně DPS. Jedná se o základní seznámení s počítačem, textové a tabulkové editory (Word, Excel) a základní informace o Internetu. Kurz je určen pro seniory či tělesně postižené a je zdarma. Kurz probíhá individuálně po telefonické domluvě na telefonické lince 251 177 561.

 

Obrazek


 

Virtuální univerzita 3. věku

Virtuální kurzy, které tvoří základ tzv. „vzdálené výuky” Univerzity třetího věku (U3V), představují novou alternativu ke klasické prezenční přednáškové výuce U3V. Jsou založeny na využití nových komunikačních technologií a internetu, mají prvky distančního vzdělávání a e-learningu a jsou didakticky přizpůsobeny charakteristickým specifikům cílové skupiny - seniorům se zájmem o vzdělávání na vysokoškolské úrovni. Tento projekt začal v DPS v roce 2010 a je možné kdykoliv se přihlásit do daného semestru. Studium je určeno pro seniory z DPS, tak i ze široké veřejnosti okolních měst a obcí. Více informací - zde
 

 

DSC01958.JPG

 


 

Nenáročné kondiční cvičení

Cvičení pod vedením zkušené cvičitelky paní Ing. Hany Fořtové se koná každý čtvrtek od 13.30 hodin ve společenské místnosti Domu s pečovatelskou službou, ul. Vrážská 1805. Cvičení je nenáročné, není zapotřebí zvláštních fyzických schopností a dovedností. Cílem cvičení pro seniory je zvýšení fyzické kondice, posílení ochabujících svalů a jejich protažení. Proto je tato aktivita seniorů nazývána také jako kondiční cvičení pro seniory.

 

Obrazek


Německá konverzační dopoledne

Setkání se  konají jednou týdně vždy ve čtvrtek od 10.00 hod. pod vedením pana Jandy. Délku, a náplň setkání přizpůsobuje pan Janda potřebám, přáním a počtu účastníků. Konverzační setkání jsou BEZPLATNÁ. Máte-li zájem o tuto aktivitu nebo máte-li k ní dotazy, kontaktujte, prosím, přímo pana Jandu na tel. 739 067 809.

 

 

dsc06489.jpg

 


Společenské hry

Pro zkrácení dlouhé chvíle naši senioři mohou využít možnosti půjčit si společenské hry jakými jsou Člověče, nezlob se!, karty, pexeso a dalších 200 her. Pravidelně se mohou obyvatelé DPS zúčastnit turnajů, a to Mikulášského turnaje v Člověče, nezlob se! a Velikonočního turnaje v pexesu.

 

Obrazek


 

Soutěže a procvičování paměti

Novinkou od roku 2010 je křížovka u každého měsíčního vyúčtování služeb. Senioři si tak  v klidu ve svém bytě procvičují paměť. Každá křížovka je slosovatelná a na výherce čeká odměna. V roce 2010 také proběhl turnaj Chytrá hlava 2010, které ho se zúčastnilo 8 seniorů - vice informací zde. Dále pro tento rok máme naplánované 1. sportovně společenské hry, které se uskuteční v parku za DPS.

 

Obrazek

 


Trénování paměti

Není pochyb o tom, že kvalita života, sebevědomí člověka a stupeň jeho soběstačnosti závisí nejen na tom, jak se člověk cítí po fyzické stránce, ale stejně tak je důležité, jak je na tom s pamětí, s koncentrací, apod. V kursech trénování paměti vám ukážeme, že trénovat paměť může být zábavné a že výsledky se dostavují překvapivě rychle. Vysvětlíme si, proč se náš mozek "brání" přijímání nových informací a jak mu informace naservírovat tak, aby si je zapamatovat chtěl. Naučíme vás praktické techniky, které vám zapamatování nových informací usnadní. V kursu nejde o prověřování toho, co víte, nepůjde o žádné zkoušení z vědomostí, ale smyslem kursu je naučit se pracovat s přicházejícími informacemi tak, aby nám ty potřebné v hlavě zůstali a my je kdykoliv mohli použít.

 

dsc06927.jpg

 


 

Setkání se Základní uměleckou školou Černošice

Děti výtvarného oboru Základní umělecké školy spolu s paní učitelkou Hanou Bláhovou vymyslely, jak zpestřit život obyvatelům Domu s pečovatelskou službou. Několikrát do roka mezi své starší přátele zavítají a společně malují a vytváří různé dekorativní předměty. Úkolem dětí je zapojit obyvatele DPS do společného díla, což se jim vrchovatě daří. Děti jsou těmito pracemi nadšeny a dědečkové a babičky rovněž. Mezi poslední setkání patří např.: Pečení Vizovického obřadního pečiva, Barvy podzimu, Malování velikonočních kraslic a mnoho dalších.

 

Obrazek


 

Výlety

Každý rok pořádáme celodenní výlet pro klienty DPS a seniory z Černošic. Mezi navštívená místa patří Průhonický park, zámek a pivovar Dětenice, Mladá Boleslav, projížďka historickou tramvají po centru Prahy, Hostivice, hrad Červený Újezd, Příbram, Dobříš, ZOO Chleby, Poděbrady, Beroun, Záchranná stanice Vlašim, zámecký park Vlašim, Benešov, Rakovník, Tábor, Písek, Jablonec nad NIsou, Liberec a další krásná místa naší ČR.

  

Obrazek

 


Procházky  v parčíku

Klidnou částí DPS se stal nový parčík za DPS ve kterém se nacházejí 4 lavičky a v blízkosti budovy je umístěný altánek s několika lavičkami. Park je osázen převážně novými stromy a několika okrasnými květinami, nejdeme zde však i jedlé houby. Park ocenilli i méně mobilní senioři, kteří využívají park k denním vycházkám do přírody.

 

Obrazek 


 

 

 Náš klub důchodců v DPS na Vrážské 

Schází se zde členové ČČK a Svazu důchodců, ale je zde vítán každý senior, který má zájem posedět si a popovídat při kávě se zákuskem.Scházíme se každé pondělí od 14.00 hod. mimo prázdniny. Setkáte se tu jistě se známými, se kterými si budete mít co říci. Dozvíte se různé zajímavosti i o akcích DPS, ČČK a SD, kterých se můžete zůčastnit. Po případě shlédnout filmový záznam z uplynulých akcí.Příjemnou změnou jsou občasné oslavy narozenin a svátků. Jubilanta potěšíme kytičkou a symbolickým přípitkem. Děláme radost sami sobě. A to je naším přáním žít a stárnout aktivně a pohodově.

 Obrazek


 

Denní stacionář  (od 1.4.2011 zrušen)

Počátkem února roku 2005 začalo v Černošicích nabízet své služby Denní centrum pro seniory. Své sídlo má v Domě s pečovatelskou službou v prostorách, které technické služby města pro tento účel zrekonstruovaly. Centrum je určeno, jak už z názvu vyplývá, pouze pro denní pobyt klientů, které má sice v péči jejich rodina, ale nemůže se o ně starat v průběhu celého dne. Vedle toho však poslouží osaměle žijícím seniorům, kteří potřebují kontakt s ostatními lidmi a chtějí vyplnit svůj volný čas. O všechny tyto klienty se postarají zkušené pracovnice z černošické pobočky Farní charity Neratovice.

 

Obrazek


 

Promítání filmů a vlastních videozáznamů

Z většiny pořádaných akcí či různých setkání v DPS pořizujeme krátké videozáznamy, které pak seniorům promítáme pomocí STA přímo do jejich bytů. Většinou se jich zúčastňují klienti, kteří z nějakých důvodů nemohli na konkrétní akci přijít. Pro ukázku jsme připravili krátký filmeček PAT a MAT v podání dvou našich klientů. Pro stažení filmečku klikněte na fotografii.... Novinkou od roku 2011 je promítání filmů na přání pomocí data-projektoru na plátno ve společenské místnosti DPS.

 

Obrazek


 

Kadeřnictví

Jednou za měsíc, vždy v pondělí, navštěvuje Dům s pečovatelskou službou kadeřnice. Přesné termíny jsou vždy uveřejněny v budově pečovatelského domu.

.

Obrazek


 

Pedikúra a manikúra

Jednou za 5 týdnů, vždy v úterý, navštěvuje Dům s pečovatelskou službou pedikérka. Přesné termíny jsou pravidelně uveřejněny v budově pečovatelského domu.

. 

Obrazek


 

Knihovna

V přízemních prostorách budovy je zřízena malá knihovna, která je přístupna všem klientům v jakoukoliv dobu. Knihovna je doplňována časopisy, které dováží pracovnice tiskárny.

.

Obrazek


 

Třídění recyklovatelných odpadů

V roce 2005 jsme pro naše klienty umístili v přízemních prostorách budovy nádoby na tříděný odpad (sklo, papír, plast). Do třídění těchto recyklovatelných odpadů se tak mohou zapojit i naši méně mobilní senioři. V roce 2009 jsme rozšířili sběr o kartony od džusů a mléka a také o sběr starých elektrospotřebičů, baterií a žárovek. V červnu 2010 rozšiřujeme třídění odpadu o  popelnici na bioodpad umístěnou v areálu DPS.

.

Obrazek


 

Pomáháme zvířátkům z přírody

Od roku 2009 pomáháme Záchranné stanici pro volně žijící živočichy ve Vlašimi. Naše pomoc spočívá ve sběru novin, starého oblečení a tvrdého pečiva (kterého není nikdy dost). Noviny a oblečení jsou použity pod zvířecí pacienty, mláďata jako podestýlka a tvrdým pečivem jsou v zimě dokrmováni vodní ptáci, ryby.....

 

Obrazek


 

Bohoslužebná setkání

Každou druhou a čtvrtou neděli v měsíci od 8.00 hod je možno navštívit Českobratrské biblické setkání, které se koná rovněž ve společenské místnosti DPS.

Obrazek